pe agenda>>in bucuresti
Democratia spaniola in benzi desenate
curator: Jose María Conget
24 mai - 24 iunie
MNAC / Calea 13 Septembrie
Vernisaj: joi/ 24 mai/ 18h00
Prezinta José María Conget- curatorul expozitiei.
organizatori: Institutul Cervantes si MNAC
cu sprijinul Ambasadei Spaniei in Romania
Expozitia prezinta 30 de ani de democratie spaniola reflectati în benzi desenate (1975-2005), incepind cu ultimii ani ai dictaturii franchiste pina la deplina instalare a sistemului democratic.
Expozitia reflecta evolutia acestui fenomen, inovatia, indrazneala, genurile, curentele principale, dar si pe cele alternative, printr-o selectie de desene originale apartinind celor mai reprezentativi autori spanioli de gen, fara a omite insa creatiile din zona benzilor desenate underground ori creatiile mai recente publicate de mici edituri specializate
Un comentariu:
Benzile desenate si dictatura: experienta spaniola, 30 de ani dupa, la MNAC__muzeul national de arta contemporana__bucuresti__luna iunie!!
____articol in time out nr curent
Prima banda desenata din expozitie descrie imagine cu imagine, de la stanga la dreapta si de sus in jos pret de doua pagini, bataia primita noaptea de la o banda de nazisti de catre un om cu basca, ochelari, salopeta, necessaire cu sandwich? in mana, pe strada. Motivul: a fost identificat intr-o fotografie linga un drapel cu secera si ciocanul. Atacantii il forteaza sa o inghita, apoi reiau loviturile cu bata, cu lantul, cu picioarele. La sfirsit i se da foc: o mica canistra, benzina curge din canistra, o mana lasa un chibrit sa cada, un prim plan cu o gura cu dinti sparti atat de larg deschisa incat limba pare sa pluteasca ca un nor in mijlocul haului negru, un penultim desen de la cativa metri departare, in care il vedem din spate cum arde si cade in genunchi, la picioarele unui zid. Totul din penita cu tus negru pe hartie. Pe zid este o mare lozinca pictata: “CAMPANA DE MORALIZACION POR UNA SOCIEDAD MAS DECENTE „NO AL DESNUDO”… nazistii purtau cagule…din martirul proletar cazut la pamant iese fum. Actualitatea benzii desenate ca mijloc de expresie de abia incepe—in Spania.
Acesta este doar un exemplu de banda desenata angajata, semnata Giménez, fara nici un alt text decat cel din lozinca de la sfarsit, si publicata in 1976 sub numele “España, una grande, libre” la cativa ani dupa sfarsitul dictaturii franchiste (n.b.: de dreapta!). Ea face parte din grupul de planse “Tranzitia democratica si explozia benzilor desenate 1975-1982” expuse in una din cele cinci parti ale expozitiei ce reuneste peste 100 de planse de autori, ce publicau in peste 20 de reviste si fanzine BD lunare in jurul aniilor 80 in Spania.
Mai multe din raspunsurile la intrebarea ce poate fi banda desenata, daca v-ati gandit vreodata sa intrebati, pot fi gasite aici in varianta originala spaniola. Expozitia “El comic de la democracia espagnola 1975-2005/6” este semnata de curatorul Jose María Conget si Institutul Cervantes si este disponibila pentru o luna la MNAC. Avantgarda artistica, sex sau politica, nici un subiect nu era evitat in reviste. “Artistii au inteles ca pot exprima in banda desenata ideile lor despre politica, despre dragoste sau relatii sexuale, despre ura sau religie …toate tabuurile dictaturii lui Franco… travestiti, homosexualitate. Stim deja toate aceasta astazi si prin filmele spaniole,” declara curatorul expozitiei.
Trimiteți un comentariu