Începem vineri 11 iunie la ora13 -- terminăm sâmbătă, 12 iunie, aceeaşi ora 13!
Inscrieri cu Veronica Solomon la inca_mon@yahoo.com
(vezi si post de un pic mai jos)
Tablele Legii sau REGULAMENTUL - de la tatuca McCloud (adica autorul 'tratatului'Understanding Comics)
Provocarea e de a crea 24 de pagini de banda desenata in 24 de ore - asta insemnand tot: desen, tus, culoare, text.
La fel pentru varianta digitala - textura sau halftonuri - totul trebuie terminat in 24 de ore. Un om - un comic: daca lucrati in echipa, doua persoane vor face 48 de pagini: trei persoane - 72!
Acestea, odata terminate, nu se mai revine asupra lucrarii.
Nu se fac schite, desene pregatitoare, design de personaje sau alte elemente, nu se fac rezumate de scenarii sau alte schite de poveste. Elemente pregatitoare indirecte cum sunt instrumetele de lucru, material de referinta, mancare, muzica ... sunt bineinteles permise.
Paginile pot fi executate la orice dimensiune si in orice material. Poti sa le cioplesti in piatra, sa le gravezi in linoleum, sa le brodezi pe gherghef, sa le desenezi cu markerul pe peretii bucatariei (ai bucatariei tale, evident)... orice te face fericit :)
Varianta digitala, care nu tine neaparat cont de pagini, trebuie sa contina, totusi, cel putin 100 de cadre. Si trebuie formatata si uploadata pe net in cele 24 de ore!
Cele 24 de ore sun continue. Poti dormi, merge la masa... dar ceasul nu se opreste. Daca cele 24 de ore s-au epuizat si inca nu ai terminat poti alege o varianta de “esec onorabil”:
-incheie povestea la cate pagini ai reusit sa faci pana atunci - Variatiunea Gaiman, sau
-continua sa lucrezi pana sunt gata cele 24 de pagini - Variatiunea Eastman.
Deci, intentia initiala trebuie sa fie de a executa cele 24 de pagini in 24 de ore.
SUGESTII
imagine de la 24 Hour Comic Book Day din San Francisco/2009
La o pagina pe ora, unii sunt tentati sa faca un exercitiu minimalist - cat de putin pot desena si totusi sa zic ca e un comic? Dar ideea e sa vezi chiar dinainte cat de mult poti pune pe o pagina intr-o ora:
Sa luam o medie de 6 cadre pe pagina - asa revin 10 minute pentru fiecare cadru. Deseneaza acum un dreptunghi de 10/7 cm si vezi ce poti face in 10 minute! S-ar putea sa te surprinda.
Cat despre planificare, poti sa-ti faci dinainte o idee despre ce ai vrea sa desenezi, totusi McCleod recomanda improvizatia, ca fiind varianta cea mai satisfacatoare. Poti apela la o sursa de idei aleatoare, un pachet de carti de tarot, un dictionar cu poze, o carte didactica pentru copii, orice crezi ca poate sa iti dea subiectul pentru un comic instant.
Cel mai important e sa faci exercitiul asta de dragul lui insusi, de dragul jocului si e o ocazie amuzanta de a afla mai multe despre tine.
& SFATURI (de pe net si aiurea)
imagine de pe net
Sa desenezi 24 de ore non stop sau aproape pare distractiv, dar nu e joaca. S-au auzit cazuri in care oamenii s-au ales cu afectiuni serioase ale incheieturilor.
E de preferat ca lucrurile sa fie facute alternativ : schitat, desenat, colorat sau dat tus (depinde de cum iti permite viteza de lucru), letering, curatat... cate 2-3 pagini odata.Intre ele te mai ridici de pe scaun, faci o genoflexiune, o flotare, dai o tura in jurul blocului... Daca ai obiceiul sa te sprijini in cot, poarta o cotiera din material textil!
Poarta haine comode, care sa-ti permita sa stai in orice pozitie preferi, oriunde in spatiul oferit. Pantofii tai cei mai confortabili, la fel si daca stii ca transpiri, adu-ti un tricou, sosete de schimb. Adu-ti de mancare ce-ti place tie mai mult, dar ai grija, daca pranzul tau imprastie mirosuri puternice nu-l consuma in spatiu comun de lucru!
Ia-ti un pic de timp la inceput sa gandesti in linii mari o poveste... dar nu prea mult - nu e vorba de literatura aici. Daca stai prea mult la scenariu nu mai ramane timp pentru desenat. Chiar daca in felul asta povestea mai scapa de sub control - asta e tot farmecul.
La fel - nu sunt necesare decoruri elaborate - poti reveni la ele daca ai terminat mai repede cu actiunea pe toate cele 24 de pagini.Stadiul de finisare al desenelor poate ramane unul intermediar. Nu va fi timp pentru copiat fiecare plansa pe alta foaie, doar in tus. Daca gresesti un cadru, deseneaza-l pe alta foaie, apoi foloseste-te de o foarfeca si niste lipici pentru a-l inlocui. La fel pentru bulele de text, daca nu le-ai gandit odata cu imaginea, adauga-le prin lipire.
O idee pentru cei care au obiceiul sa lucreze dupa referinte ar fi sa aiba un laptop cu ei (vei avea WIFI aici), un album cu poze sau chiar sa iasa pentru inceput cu un aparat foto pe afara. Plimbarea poate aduce si un element inspirational. Dar nu pierde prea mult timp cu asta!
Ai grija la scenele de dialog - poate fi dificil sa repeti aceleasi personaje de foarte multe ori, in acelasi decor (presupunand ca totul e spontan: povestea, personajele, scenografia... ). Scenele diferite, unde nu trebuie respectate racordurile spatiale sunt mult mai rapid de desenat!
Splash panels - cadrele care ocupa o pagina sau doua, nu economisesc prea mult timp. Ca sa fie de impact e insa nevoie de detaliu. Deci nu le evita, sunt o metoda foarte buna de a crea variatiune.
Poate nu e cel mai nimerit moment pentru o schimbare de stil sau experimentarea unei tehnici noi. Chiar daca ti-ai cumparat in sfarsit setul visat de copicuri, pentru rapiditate e de preferat sa ramai la ceea ce stapanesti mai bine. Adu-ti materiale suficiente - vei ramane surprins cate creioane sau linere se pot consuma la 24 de pagini!
Nu te enerva. Sau nu te uita la vecini, mai bine . . . Nu e o competitie, dar daca crezi ca te va descuraja sa constati ca tu ai 5 pagini si vecinul de la masa a treia are 15, mai bine sa nu sti. Tine minte ca “lupta” e intre tine si cele 24 de pagini albe. Esecul nu e o rusine, chiar daca dupa 24 de ore ai doar o schita pentru un comic bun - e totusi mai mult decat aveai inainte... dar nu porni de la premiza esecului, provocarea nu e de a vedea cat poti tine creionul in mana.
Nu e o zi buna sa incepi o cura de slabire - e foarte probabil ca dupa 10 ore de concentrare - la 11 seara sa vrei o ciocolata . . . si o prajitura cu nuca, . . . si o inghetata de caramel, un baton nuga.. si . . . ehem, ma rog, intelegi - ceva dulce. Noroc ca la Cafe Lente gasesti cam tot ce vrei, si nu departe e si un supermarket non stop. In schimb, te poti certa cu iubitul/iubita sau cu seful/sefa - vei gasi subiecte nenumarate cu o considerabila incarcatura emotionala si o reala valoare psihanalitica. Orice vei descoperi dupa 'maraton', sigur va fi memorabil.
Hai (cu intrebari).
24hComicsRO este prezentat in cadrul Noptii Albe a Galeriilor.
5 comentarii:
Daca lucreaza 2 oameni = 48 de pagini, in conditiile in care deseneaza amandoi? Adica daca lucreaza 2 oameni, unu deseneaza si celalalt da idei doar?
N oameni, N * 24 de pagini.
olrait
Am inteles ca trebuie sa ne aducem propriile materiale. Inclusiv hartie?
Cred ca vor fi coli A4 xerox, dar daca preferi altceva , adu-ti tu
Trimiteți un comentariu